• 290.315
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Anne Ve Babaların Merak Ettiği Çocukluk Ve Ergenlikte Obezite Cerrahisi!

Anne Ve Babaların Merak Ettiği Çocukluk Ve Ergenlikte Obezite Cerrahisi!

       0   YILDIZ ULUVARDAR      YILDIZ ULUVARDAR

Kilolu insanların olduğu ailelerde obezite kalıtsal olarak %60 -70  civarında görülebiliyor. Aşırı kilo ve obezite çocuklarda metabolik  hastalıklara neden olmaktadır. Obezitenin gün geçtikçe artmasından dolayı obezite cerrahisi daha genç yaş gruplarında da yapılmaya başlandı.

Gençlerdeki Obezitenin Sebepleri Nelerdir?

Gençlerdeki Obezitenin Sebepleri Nelerdir?

Ülkemizde yapılan obezite çalışmaları çocuk ve gençlerin büyük bir risk altında olduklarını göstermekte. Ülke olarak obezite artışında son yılların şampiyonu olduk. Obezite ne yazık ki sadece esnetik bir rahatsızlık olarak görülmekte oysa ki ciddi bir sağlık sorunu olduğu gerçeğini gözardı etmemek lazım. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle kronik hastalıklarda da artış yaşamaktadır. Teknoloji sayesinde yeni bir yaşam şekli seçen insanlar, daha az hareket ediyorlar, daha fazla hazır gıda ve fast-food yiyecekler tüketiyorlar. Sporu çok sevemeyen ama teknoloji tutkunu bir toplum haline geldik. Ülkemiz obezite artışında dünya şampiyonu en çokta çocuklar ve gençler en yüksek risk grubunda yer alıyor.

Gençlerdeki obezitenin sebebi vücuda giren gıdaların, harcanan gıdalardan fazla olmasıdır. Sürekli bilgisayar, televizyon önünde zaman geçirip, okula servis kullanarak gidip gelmek, betonlaşmış çevrede oyun ve park alanlarının yok denecek kadar az olması oyun alanlarında vakit geçirmemeleri nedeniyle gıda harcama oranları azalmaktadır.

Kilo Artıkça Hareketler Kısıtlanıyor

Son dönemlerde yapılan araştırmalar da 8-18 yaş arası çocukların neredeyse günde 7,5 saatini televizyon, bilgisayar ve oyunlarda geçirdikleri ortaya çıkmıştır. Bu yaşlarda ortaya çıkan obezite kalp krizi riskini artırdı. Çocuklar hareketsiz kaldıkça kilo aldı. Kiloları arttıkça da hareketsizlikleri de artıyor.

Obezite Tedavisinde Uygulanacak İki Temel Unsur Vardır

  • Alınan enerjinin azaltılması
  • Harcanan enerjinin arttırılması gerekmektedir.

Beslenmenin Düzenlenmesi

Obezite tedavisi sırasında birçok diyet önerilir. Bunları uygulamak ne kadar doğudur tartışılır. Çocuklarımızın uygulayabilecekleri diyet, ailenin ve çocuğun yeme şekline uygun olarak ve her çocuk için kişiye özel bir program olmalıdır. Diyet hazırlanırken çocuğun büyüme süreci, gelişimi ve günlük hareket kapasitesi değerlendirilerek, gerekli  vitaminleri içermesine önem vererek hazırlanmalıdır.

Obezite  tedavisi uzun ve sabır gerektiren bir süreçtir. Burada ailenin desteği ve sabrı çok önemlidir. Ailelerin bilinçli ve sabırlı olup çocuklarına destek olmaları gerekir.

Harcanan Enerjinin Arttırılması

Enerjinin harcanması için fiziksel hareketlilik çok önemlidir. Bu yüzden uygulanan diyet sporla birlikte yapılmalıdır. Bu spor programı da kişiye özel olarak hazırlanmalıdır. Çocuğun başaralı olması için yeme şeklini ve sporu yaşam tarzı haline getirmesi gerekmektedir. Bunları yapmasına rağmen kilo veremeyen gençlerde obezite cerrahisi düşünülebilir.

Ergenlere Aile Desteği Şart

Ergenlere Aile Desteği Şart

Ameliyat olacak ergenlere aile desteği şarttır. Ailesinden destek alan ergenler ameliyattan daha fazla fayda görmektedir. Bu destek hem obezite cerrahisi sürecinde hemde obezite cerrahisi sonrasında beslenme takibi ve sürecinde çok yararlı olacaktır. Ebeveyn onayı olmayan ergenler ameliyat olamazlar.

Aile desteğini alan ergen yaşta obezite cerrahisi geçirmiş gençler  en başarılı hasta grubu oluyor.  Çevrelerindekilerin kilolarından  dolayı dalga geçtiği gençlerin ameliyat sonrası kilo verdikçe özgüvenleri yerine gelmektedir.

Obezite cerrahisinin hemen ardından ergen ilk altı ay içerisinde kilosunun büyük bir kısmını kaybediyor. Daha sağlıklı bir birey haline geliyor. Uyku apnesi tip 2 diyabet ve bunun gibi hastalıklarından kurtuluyor. Obezite cerrahisinden hemen sonrasında berrak sıvı dönemi, 14. günde püre ile beslenme ve 1.aydan itibaren normal beslenme şekline geçebiliyor.

Örneğin 12 yaşında  146 kilo ile ameliyat edilmiş bir çocuk 15 yasında 90 kilo olduğu gözlemlenmiş bulunuluyor. Bu genç ameliyat olmasaydı 180-190 kilolarda bir morbid obez olacaktı. Tedavi süreci zorlaşacak, sağlıksız ve mutsuz bir birey olarak yaşayacaktı. Spor, diyet ve ilaçlarla sonuç alınamıyorsa erken yaşta obezite cerrahisini gündeme almak doğru bir karar olacaktır.

Sonuç olarak, Çocuk ve gençlerimizi sağlıksız ve hazır gıdalardan elimizden geldiğince uzak tutmalı, teknolojik aletleri kullanmalarına sınır getirmeli ve oyun alanlarını arttırmalı sağlıklı insanlar olmaları için elimizden geleni yapmalıyız.

Obez Gençlerde Sık Görülen Rahatsızlıklar

  • Kalp Hastalıkları
  • Yüksek Tansiyon
  • İnsulin Kan Direnci
  • Karaciğer Yağlanması
  • Depresyon
  • Polikistik Over Hastalığı

Ergenlerde Obezite Ameliyatı Olma Şartları Nedir?

Ergenlerde Obezite Ameliyatı Olma Şartları Nedir?

Obezite ameliyatları 18-65 yaş arasında yapılması öneriliyor. Uygun şartlar olursa 13-17 yaş grubuna daha deneyimli cerrahlar tarafından yapılması önerilir. Ameliyata uygunluk çocuk hekimi, çocuk endokroloji doktoru ve genel cerrahın ortak kararıyla belirlenmelidir. Çocuklarda obeziteyi tanımlamak için bilimsel yöntemler ve pratik ölçümler vardır.

Cilt kalınlığının ölçülmesi bunlardan bir tanesidir. Bunun için koldaki omuz ve dirsek arasında bulunan kasın alt tarafındaki deri kalınlığının ölçülmesiyle ya da kalça kemiğinin üstündeki deri kıvrımlarının ölçülmesiyle  gerçekleşir bunlar pratik yöntemlerdir. Vücut Kitle İndeksi‘nin  ölçülmesiyle de  obezite değerlendirmesi yapmakta en geçerli yöntemdir. Vücut ağırlığı boyun metre cinsinden karesine bölünmektedir. Mesela 150 cm boyundaki kişinin metre cinsinde boyunun karesi 2.25 m² olur. Bu kişi 90 kilo diyelim 90/2.25= 40 kg/m²  üzerinde olma sınırındadır. Ergenlerde bu ölçümler aynı yaştaki çocuklar içindeki yüzdelik oranına göre karşılaştırılarak yapılır. Yüzdelik oranı %85-95 ise fazla kilolu, %95’in üzerinde ise morbid obezite olarak değerlendirilir.

Ergenlerdeki şartlar yetişkinlerden biraz daha farklıdır.

  • Vücut kitle indeksi (v.k.i) 50 ve üzeri olması
  • Vücut kitle indeksi (v.k.i)) 40 ve üzeri olup, obeziteyle ilgili yandaş hastalık olması gerekmektedir.
  • Vücut kitle indeksi (v.k.i) 35 basıncının artması gibi rahatsızları olan ergenler ameliyat olabilirler.

Obezite Cerrahisi Nedir? Her Yaştan Hastaya Yapılabilir mi?

Dikey eksende midenin yaklaşık olarak % 70- 80 lik bölümünün çıkarılarak mide kapasiteni küçültmeye yönelik laparoskopik yöntemle gerçekleşen bir ameliyattır.

Kişiyi kısıtlayıcı bir ameliyat olduğundan dolayı az miktardaki gıda ile yeterli doygunluğa ulaşmayı sağlayarak ve vücutta açlık hissi yaratan  hormonun düzeyini düşürmesi ile birlikte, açlık hissiyatında büyük oran da azaltarak dengeli  bir kilo kaybı sağlamaktadır.

Sindirim sisteminin yapısını ve fizyolojisini kökten bir şekilde değiştirmediği için, günümüzde Dünya da ve Ülkemiz de en çok tercih edilen obezite ameliyatı yöntemi haline gelmiştir.

Obezite Cerrahisi  obez  insanlara uygulanabilen bir cerrahi operasyondur. Tedavi edilmesi gereken obezite, genç, yaşlı, çocuk, yetişkin hemen her yaş grubuna dahil kişilerde görülebilen bir hastalıktır. Yani kısaca obezite; kalp ve damar hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon, kısırlık gibi pek çok hastalığa neden olabilen bir hastalık türüdür. Bu durumda  kesin bir yaş sınırından bahsetmek  mümkün değildir. Ortalama bir yaş aralığı verilebilmektedir. Kişinin tüp mide ameliyatı olup olamayacağı  sadece yaşıyla değil, durumun uygun olup olmamasıyla da  alakalıdır.  Bu bakımdan hastanın fiziksel gelişimi göz önünde bulundurularak ve ebeveynlerin onayı alınarak 15 yaşını dolduran çocuklara tüp mide ameliyatı uygulanabilmektedir. Burada genç hastanın fiziksel gelişimi, genel sağlık durumu, daha doğrusu bu ameliyatı vücudunun kaldırıp kaldıramayacağı önemlidir.  

Çocuğunuzun obez olduğunu düşünüyor musunuz? Kilolu Ergen bir çocuğa sahip misiniz? Çocuğunuza obezite cerrahisi yaptırır mıydınız? Bunlar ilgili düşüncelerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg