• 734.519
Anasayfa
Beslenme Obezite Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?

Obezite Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Oruç Tutulabilir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp mide ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve sizi bekleyen sürecin detayları hakkındaki yazımızı okuyarak siz de yeni hayatınızla ilgili tüm merak ettiklerinizi bizimle birlikte öğrenin.

Obezite Ameliyatı Olanların Oruç  Hakkında Ne Bilmeli?

Obezite cerrahisi geçiren kişilerde oruç tutmak ve Ramazan büyük bir soru işareti oluştururken aynı şekilde uyulması gereken kuralları açıklamak da uzmanların güncel telaşı haline geldi.

Obezite ameliyatı olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli, nelerden kaçınmalı gibi merak edilen sorulara yanıt veren Uzm. Bariatrik Dyt. Nazlı Acar, Prof. Dr. Halil Coşkun ile ortaklaşa yürütmekte olduğu çalışmalarından doğan tecrübelerini bizlere aktardı.

Uzmanlara göre eğer obezite cerrahisinin ilk yılı tamamlandıysa oruç tutmak mümkün, ancak bazı önemli kurallara uymak kaydıyla…

Ramazan’da Kilo Vermeyi Unutun

Dyt. Nazlı Acar, obezite cerrahisi geçirmiş kişiler için kuralları açıklarken, bu döneme dair ilk uyarısını kilo verme üzerine yaptı. ”Ramazan içinde amaç kilo vermeye devam etmek olmamalı” diyen Acar, Ramazan dendiği anda akla ilk gelmesi gerekenin sahur ve iftarda menü düzenlemeleri, katı ve sıvı besin alımının ayrılması, protein miktarına dikkat etmek olduğunu belirtiyor.

Kilo vermek değil, verilen kiloların sağlıklı şekilde korunmasının asıl hedef olduğunun ise altı çiziliyor.

Öğünlerde Nelere Dikkat Etmeli?

Obezite cerrahisi olan kişilerin özen göstermesi gereken bir diğer konu ise ana öğünlerde kaliteli karbonhidrat ve yüksek oranda protein içeren gıdalar alınması yönünde olacak. Besin takviyelerinin ihmal edilmemesi ise bir diğer önemli mevzu.

Ramazan ayında sahur yapmanın gün içindeki ihtiyacı ve kalori dengesini sağlamak için son derece önemli olduğunu hatırlatan uzmanlar, sahur menüsü içinde yüksek lifli besinler, proteince zengin besinler, tam tahıllı gıdalardan oluşan bir dengenin bulunması gerektiğini belirtiyorlar.

  • Yemeniz gerekenlere ve menü listesine örnek vermek gerekirse yumurta ya da peynir, tam tahıllı ekmek, taze ya da kuru meyveler, kuruyemişlerden oluşan bir besin tablosundan bahsetmek mümkün. Elbette kuru yemişlerimizi tuzsuz ve kavrulmamış şekilde tüketmek ve meybe porsiyonlarını küçük tutmak gerektiği de hatırlatıyor.
  • Beslenme bakımından bu süreçte hem katı hem de sıvı ayrımının yapılması oldukça önemli.
  • Protein ağırlıklı beslenmeye özen göstermeli ve bunun yanı sıra öğünler içinde sabır göstermeli. Yani öğünlerinizde yavaş yemeli ve yenen yemekleri mümkün olduğunca bölmeli.
  • Sahuru son dakikaya bırakmak yerine uzun bir süre ayırmayı unutmamalısınız.
  • İftarı da aynı şekilde iki ya da üçe bölmek yaşanan uzun süre açlıktan sonra oluşması muhtemel kan şekeri dalgalanmalarını önlemek için etkili olacaktır. Ayrıca şerbetli tatlılar gibi kesinlikle uzak durulması gereken karbonhidratlar yerine hurma gibi meyveleri tercih etmek gerekli.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Halsizlik

Mide küçültme ameliyatı sonrası halsizlik zaman içinde kendini göstermektedir. Bu halsizlikler vücudun vitamine ihtiyacı olduğunu göstermektedir. Alışkanlıklardan vazgeçilmesi durumunda bu tür etkilerin olması normal bir durum olarak karşılanmaktadır. Çünkü kişi alışılmışlığın dışına çıkmaktadır. İnsanlar bir başka şeye alışması için 21 gün süre geçmesi lazımdır. Bu süre sonrası artık vücut benimsemektedir. Yani yabancılık duymamaktadır. Tekrar eski hale gelmeye başlamaktadır. Kısa sürede kendini toparlamaktadır. Sonuçta insan bedeni belli bir sistem ile çalışmaktadır. Doktorun diyet listesinde verdiği öğünleri belki siz hiçbir zaman uygulamamışsınız. Vücutta insana halsizlik gibi tepkiler vermektedir.

Halsizlik Vücudun Vitamin İhtiyacından Kaynaklanmaktadır

Halsizlik büyütülecek bir sorun değildir. Zaten ameliyat öncesi belli tahliller yapılmaktadır. Kişinin vitamin eksikliği varsa bunlar giderilmektedir. B12 ya da folik asit eksiklikleri kişilerde aşırı derece de halsizlik yapmaktadır. Bu yüzden vitamin alınacak besinler çok iyi bulunmalıdır. Doktorunuza şikâyetinizi bildirdiğiniz takdir de mutlaka bir önlem alınmaktadır.

Tüp mide operasyonları insanları strese girmelerine neden olmamalıdır. Bu süreç çok iyi atlatılmaktadır. İnsanlar çok kısa zamanda kendini toplamaktadır. Ufak ve küçük delikler ile operasyon hızlı şekilde tamamlanmaktadır. Mide ameliyatında midenin bir bölümü kesilebilir. Mide katlanarak küçültülebilir. Yani 2 uygulama uygulanmaktadır. Bu şekilde midenin toparlanması sağlanmaktadır.

Halsizlik Yaşayan İnsanlar Besin Değeri Yüksek Olan Gıdalara Yönelmelidir

Halsizlik her insanın karşılaştığı bir durumdur. İnsanlar kansızlıktan dolayı da halsizlik yaşamaktadır. Yemek düzeninden dolayı da vücut bazı vitaminleri takviye edememektedir. Bu şekilde takviye edilemeyen vitaminler vücutta değişik şekillerde kendini belli etmektedir.

Ameliyat sonrası halsizlik hisseden kişiler sağlıklı gıdalara hayatları boyunca yer vermelidir. Sağlıklı gıda ve artı spor demek mutlu yaşam demektir. Mide operasyonu geçiren kişiler artık midelerine daha çok değer vermelidir. Yani eziyetten kaçınmalıdır. Mideye sürekli önem verilmelidir. Bu yüzden kişi önce kendini sevmeli ve değer vermelidir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gereken 9 Altın Kural

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Ve Merak Edilenler

Tüp mide cerrahisi geçirmiş ve artık yepyeni bir hayat geçiş yapmış olabilirsiniz ya da karar aşamasında olup nasıl bir sürecin sizi beklediğini merak ettiniz. Ne olursa olsun kilo vermek için her anlamda ve detayıyla değişen hayatınızda uymanız gereken bir takım yeni ve önemli kuralların yanında aktiviteleriniz ve beslenmeniz hakkında sizin de merak ettikleriniz olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

1 – Tüp mide ameliyatı geçirdikten sonra mahremiyetinize saygı gereği tek başınıza ayılma odasına alınırsınız. Bu odada anestezinin bilinciniz üzerindeki etkilerinin son bulması ve kendinize gelmeniz beklenir.

2 – Ayılma odasının ardından kendi refakatçilerinizle olabileceğiniz odanızda dinlenmeye alınırsınız. İlk dakikalar olmasa da kendinize gelme ve dinlenme sürecinde 30 derece kadar başınız ve gövdeniz yukarıda olacak şekilde uzanmalısınız.

3 – Ameliyattan sonraki ilk 12 saat komplikasyon ve kanamaların en sık görüldüğü saatlerdir. Bu nedenle ilk gecenizi hastanede ve kontrol altında geçirmeniz sağlanır. Herhangi bir nabız düşmesi ya da tansiyon riski varsa size kan sulandırıcılar verilebilir. İlk 4 saatten sonra ise belirli aralıklarla koridorda 20 adımlık mini yürüyüşler yapılarak pıhtı riski azaltılmaya çalışılır.

4Tüp mide ameliyatı sonrası ilaç kullanımı bir hafta sonrasında tamamen kesilebilir. Ancak bu zamana kadar tüm ilaçların sıvı ya da ezilmiş toz şeklinde alınması önemlidir. İlaç içerken suyun yudum yudum ve yavaş alınması gereklidir. Diyabet ilaçları alınmaya devam edilebilir ancak 6 saatte bir şeker düzeyi kontrolü gereklidir. Ayrıca ilk 48 saatten sonra alınması zorunlu kan sulandırıcı ilaçlarınız, kanama şüphesi olduğu takdirde anında bırakılmalı ve doktora danışılmalıdır.

5Tüp mide banyo,  ev içi transfer, tuvalete gitme gibi hastanın kendi gündelik bakımını gerçekleştirmesinde hiçbir sakınca olmadığı gibi, tamamen yatması yerine ağırlık kaldırma gibi ağır aktivitelerden kaçınmak şartıyla mutlaka harekete teşvik edilmesi gerekir.

6 – Birkaç hafta sonrasında yüzmesine dahi izin verilebilen hastalar için tüp mide ameliyatı sonrası banyo merak edilen bir konudur. Hastanın 48 saat sonrasında üst pansumanının çıkarılması ile birlikte sabunla banyo yapması mümkündür. Steril striplerin ıslanması problem değildir ancak ilk üç hafta dikişlere fazla su temasından kaçınılmalıdır.

7Tüp mide ameliyatı sonrası bakım kadar aktiviteler konusunda da kendine yetebilme merak edilen bir konudur. Ancak herkesin ağrı eşiği farklı olmakta ve belirtilen rakamlar öneri düzeyinde kalmaktadır. Örneğin genel olarak tüp mide sonrası araç kullanmak için 4-5 gün kadar beklenmesi idealdir. Ancak bu esnada ağrı problemi yaşayanların araba kullanmayı biraz ertelemesi gerekebilir.

8 – İlk kontrol gününüz genel olarak bir hafta sonrasında gerçekleştirilmekte ve bu sürece kadar tamamen sıvı beslenme ile hastalar ihtiyaç duyduğu enerjiyi karşılamaktadır.

9 – Hastaların ağır bir işte olmamak kaydıyla masa başı gibi işlere dönüşü için ortalama olarak 7 ila 10 gün istirahati yeterlidir.

Obezite Cerrahisi Tam Bir Mucize! – Video

Obezite Ameliyatı Olan Kişiler Oruç Tutabilir Mi? – Video

Tüp mide ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gerekenler konu hakkında ya da obezite cerrahisi sonrası oruç tutuyor musunuz? Tutmakta zorlanıyor musunuz? Bizimle fikirlerini yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg